Na antenie: eM na Dzień Dobry!
Robert Majchrzyk, Marcin Fugiel
online button
Jesteś tutaj:Radio eM»Publicystyka»Z jedzeniem ostrożnie

Na antenie: eM na Dzień Dobry!
Robert Majchrzyk, Marcin Fugiel
online button
online button

Publicystyka

Z jedzeniem ostrożnie

Świętokrzyskie / 24 grudnia 2016 / Tekst

Święta to czas, w którym przygotowujemy bardzo dużo jedzenia i niestety zdarza się nam i naszym bliskim przesadzić ilością zjedzonych potraw, co zwykle kończy się sporym dyskomfortem. Na co powinniśmy zwracać uwagę przy wigilijnym stole?

Suto zastawiony stół uginający się od aromatycznych potraw może być też niestety sporym zagrożeniem, zwłaszcza gdy zasiadają za nim również dzieci. O tym, jak je karmić w czasie świąt mówi dr Beata Gładysiewicz, pełniąca obowiązki kierownika oddziału hepatologiczno-gastroenterologicznego w Świętokrzyskim Centrum Pediatrii. - Zwłaszcza w przypadku dzieci należy uważać na łączenie potraw i uważać, by nie jadły one zbyt dużo ciężko strawnych dań, a przecież takie królują w Święta na stołach. Ważne też, by małym dzieciom nie dawać grzybów. Do 10 roku życia nie powinny ich jeść wcale - ostrzega pediatra. Jak mówi dr Gładysiewicz, Boże Narodzenie to dla prowadzonego przez nią oddziału czas intensywnej pracy. - Dużo dzieci trafia do nas po połknięciu ciał obcych albo po spożyciu substancji żrących - wymienia.

Dorośli również czasem ulegają pokusie i zdarza im się nieco przeholować. - W przypadku, gdy poczujemy dyskomfort powinniśmy pić dużo niegazowanej wody mineralnej i przede wszystkim czekać aż strawimy przyjęty pokarm. Najlepiej jednak po prostu zachować umiar w jedzeniu - radzi gastroenterolog. I właśnie ta ostatnia rada wydaje się być rzeczywiście kluczowa...

 

ZOSTAW KOMENTARZ

ZNAJDZIESZ NAS

WYSZUKIWARKA

TYGODNIK EM

FACEBOOK



SŁUCHAJ ONLINE

online button

Pobierz aplikacje radia eM

appstore

googleplay