Na antenie: Radio eM
em.kielce.pl

online button
Jesteś tutaj:Radio eM»KULTURA»Jak ucztowano w dawnych wiekach? Wystawa w Muzeum Narodowym

Na antenie: Radio eM
em.kielce.pl


KULTURA KIELCE

Jak ucztowano w dawnych wiekach? Wystawa w Muzeum Narodowym

Kielce / 10 maja 2019 / Tekst
Jak ucztowano w dawnych wiekach? Wystawa w Muzeum Narodowym Fot. Małgorzata Stępnik

"O stołach i bankietach pańskich. Jak ucztowano w dawnych wiekach" - to tytuł najnowszej wystawy, którą będzie można oglądać od 4 czerwca w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich w Kielcach. Na ekspozycji znajdą się naczynia i pierwsze polskie książki kucharskie.

Ekspozycja przybliży zwiedzającym różnorodne dziedziny rzemiosła artystycznego prezentując szeroką gamę przedmiotów pojawiających się w ówczesnej jadalni i kuchni. Wśród eksponowanych zabytków znajdą się naczynia z porcelany i fajansu, szkła, srebra, cyny, miedzi, a także tkaniny i meble, które mogły służyć biesiadującym.

Obok przedmiotów zbytku, używanych na pokaz, aby podkreślić bogactwo, znaczenie i pozycję społeczną właściciela, zostaną przedstawione również nieco skromniejsze naczynia, z których korzystano na co dzień, zarówno w szlacheckich jadalniach, jak i kuchniach. Aby stworzyć pełniejszy obraz dawnej obyczajowości, obok naczyń służących do przygotowywania i serwowania wytwornych posiłków, zostaną pokazane pierwsze polskie książki kucharskie wraz z kuriozalnymi dla współczesnego odbiorcy przepisami.

- Bogaty, suto zastawiony stół, stanowił przez wieki ideał szczęścia dla większości ludzi. Wydawane przy wielu okazjach uczty stawały się okazją do zaprezentowania splendoru domu i jego zasobności. Obfitość i kunsztowność podawania potraw oraz okazałość i wytworność zastawy były cechami charakterystycznymi XVII, XVIII i XIX-wiecznych biesiad pańskich. Ważne były nie tylko wymyślne i wykwintne dania, ale również sposób, w jaki je serwowano. Nawet gdy przeminął barok, bogaty i zadziwiający swą różnorodnością stół pozostał charakterystycznym elementem szlacheckiej gościnności. Zastawa stołowa była oznaką prestiżu i bogactwa gospodarzy niezależnie od tego czy była złota, srebrna, czy też krucha, porcelanowa lub szklana. Uczty miały wprawiać ich uczestników w podziw i zachwyt - mówi  Magdalena Silwanowicz, kurator wystawy i dodaje, że nadrzędnym celem ekspozycji jest wywołanie właśnie takich emocji u zwiedzających.

Wystawa będzie prezentowana w Dawnym Pałacu Biskupów Krakowskich. Pojawi się na niej kilkaset zabytków użyczonych z kilkunastu polskich muzeów. Będzie można ją zwiedzać do 29 września

ZOSTAW KOMENTARZ