Na antenie: Radio eM
em.kielce.pl
online button
Jesteś tutaj:Radio eM»Ekoaktywni»Góry Świętokrzyskie, Ponidzie i… zalewajka

Na antenie: Radio eM
em.kielce.pl

Ekoaktywni

Góry Świętokrzyskie, Ponidzie i… zalewajka

04 sierpnia 2019 / Tekst
fot. pixabay.com fot. pixabay.com

Rozmowa Z Eweliną Maciantowicz -Kalwasińską, przewodnikiem świętokrzyskim i członkiem zarządu PTTK oddział świętokrzyski.

– Patriotyzm ekologiczny to szerokie pojęcie, ale jednym z głównych jego przesłań jest to, by znać, szanować i promować walory rodzimej przyrody. Dlaczego warto zachwalać nasz region?

– To jeden z nielicznych regionów, w których występują subregiony. U nas są to Góry Świętokrzyskie i Ponidzie. W Górach Świętokrzyskich sztandarowym przykładem tego, co powinniśmy chronić i co warto znać, jest utworzony w 1950 roku Świętokrzyski Park Narodowy. Powstał on na bazie pierwszych w Polsce rezerwatów przyrody. To Góra Chełmowa, Łysica i Święty Krzyż. Jeśli chodzi o Górę Chełmową, szczególnym powodem do dumy jest modrzew polski. To gatunek występujący wyłącznie w tym regionie. Ewenementem rezerwatu jest też to, że na niewielkim terenie znajduje się ponad pół tysiąca mrowisk. W samym parku narodowym, oprócz rezerwatów, mamy też obszary ochrony ścisłej. To Mokry Bór i Czarny Las. Obszary te powstały, aby zachować naturalny stan tamtejszej przyrody, ale też, by odtworzyć zaniedbaną naturę dla przyszłych pokoleń.

– Można jednak mieć coś na wyciągnięcie ręki, ale z tego nie korzystać. Co robicie, aby i mieszkańcy regionu, i przyjezdni cieszyli się walorami świętokrzyskiej przyrody?

– Organizujemy wycieczki piesze zarówno po terenach objętych ochroną, jak i otwartych, ale wartych pokazania. Można się na takie wycieczki wybrać chociażby z Klubem Przygoda, który je cyklicznie organizuje. Uczestniczą w nich nie tylko klubowicze. Mile widziane są całe rodziny. Członkostwo w klubie pozwala natomiast systematycznie uczestniczyć w takich wycieczkach. Również szkoły coraz częściej zapraszają na swoje wycieczki przewodników, którzy wiedzą, co młodzieży pokazać, na co zwrócić jej uwagę, ale także potrafią edukować w zakresie ochrony przyrody.

– Wiecie też, jakimi trasami poruszać się, by wycieczka przyniosła jak najwięcej korzyści. To forsowne trasy?

– Są zróżnicowane. Te cykliczne zmieniają się w ciągu roku, ale i są co roku powtarzane. Jeżeli ktoś w danym roku nie był na konkretnej wycieczce, może w niej uczestniczyć w przyszłym, ponieważ na pewno w którymś momencie zostanie ona zorganizowana. Jeśli chodzi o forsowność, należy śledzić program. Te organizowane z Klubem Górskim bywają trudniejsze do przejścia, ale bez przesady. Góry Świętokrzyskie sprzyjają zwłaszcza turystyce rodzinnej. To teren dostępny dla każdego.

– Walorem turystycznym każdego regionu jest jednak nie tylko przyroda, ale i kuchnia. Czym możemy się pochwalić?

– Mamy wiele miejsc ze świetną, docenianą kuchnią. Niedawno obchodziliśmy przecież święto zalewajki, potrawy charakterystycznej dla naszego regionu. Turyści nie chcą posilać się czymś znanym w całej Polsce, ale spróbować tego, z czego słyniemy. Zalewajka jest dla wszystkich nie lada gratką. Powinniśmy jednak bardziej zadbać o promocję naszej kuchni.

– Dziękuję za rozmowę.

Posłuchaj audycji z 19 lipca 2019 roku:

Artykuł został dofinansowany ze środków Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Kielcach.

ZOSTAW KOMENTARZ