Na antenie: Radio eM
www.em.kielce.pl

online button
Jesteś tutaj:Radio eM»CIEKAWOSTKI»Blender profesjonalny - niezbędnik każdego szefa kuchni. Artykuł sponsorowany

Na antenie: Radio eM
www.em.kielce.pl


INFORMACJE KIELCE

Blender profesjonalny - niezbędnik każdego szefa kuchni. Artykuł sponsorowany

21 grudnia 2018 / Tekst

Przygotowanie najbardziej nawet skomplikowanych potraw nie musi być czasochłonne. Wszystko zależy od tego, jak zorganizujemy sobie pracę i jak wyposażymy kuchnię. Zobacz, w czym może ci pomóc blender kuchenny.

Profesjonalny blender kuchenny – sposób na pyszny koktajl

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby pić pysznych, ożywczych koktajli. Można je przyrządzać nie tylko latem, jako chłodny zamiennik obiadu, ale także zimą, jako pożywne i pełnowartościowe posiłki. Przy przyrządzaniu koktajli najlepiej sprawdzają się blendery kielichowe. Pojemność dzbanka jest ściśle uzależniona od naszych potrzeb. Jeśli chcemy przygotować tylko jedną porcję, dzbanek może być mały. Dla czteroosobowej rodziny przyda się dzbanek dwulitrowy. Niewątpliwą zaletą blendera kielichowego jest łatwość obsługi i krótki czas przygotowywania posiłku. Wrzucamy wszystkie składniki do dzbanka, blendujemy i… konsumujemy (Zobacz: Czy koktajle z blendera profesjonalnego mogą pomóc poprawić odporność?)

Profesjonalny blender kuchenny – zupa-krem w kilka minut

Dania typu-zupa krem pojawiają się na naszych stołach coraz częściej. Lubimy je za gładką, jednolitą konsystencję i estetyczny wygląd. Zupy, które przed zblendowaniem wyglądają, delikatnie rzecz ujmując, mało zachęcająco, po obróbce blenderem okazują się kulinarnymi dziełami sztuki. W przypadku konieczności zblendowania zupy najlepiej sprawdza się blender ręczny, który można po prostu włożyć do garnka. Jednak jeśli nie mamy takowego, blender kielichowy także doskonale da sobie radę. Przed zmiksowaniem potrawy warto zajrzeć do instrukcji i sprawdzić, czy producent dopuszcza możliwość miksowania gorących potraw.

Profesjonalny blender kuchenny – metoda na mielone orzechy

Kruszenie orzechów laskowych, migdałów czy pistacji nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Tymczasem mielone orzechy przydają się do zup, ciast, czy sałatek. Można oczywiście próbować robić to tłuczkiem w misce, ale będzie to uciążliwa i niewdzięczna praca. Lepiej skorzystać z pomocy profesjonalisty. Blender kuchenny zrobi to w kilka minut. Po prostu wrzucamy orzechy do kielicha i blendujemy. Cała operacja potrwa zaledwie chwilę.

Profesjonalny blender kuchenny – drink z lodem

W upalne dni chłodny drink jest wybawieniem. Niestety, wszelkie zimne napoje po wyjęciu z lodówki szybko nagrzewają się w wysokiej temperaturze lipcowych upałów. W takim wypadku ratunkiem mogą być rozkruszone kostki lodu. Najpierw wrzucamy lód do blendera i chwilę miksujemy. Tu przydaje się pulsacyjny tryb pracy. Nie każdy blender zdolny jest kruszyć lód, radzą sobie z tym tylko najlepsze modele o ostrzach ze stali nierdzewnej i dobrej jakości dzbankach. Niezawodny w takich sytuacjach jest blender profesjonalny eldom.eu. Rozkruszony lód zalewamy dowolnym sokiem lub napojem. Jeśli mamy ochotę, możemy dodać trochę alkoholu, np. rumu, albo białego wina.

Profesjonalny blender kuchenny – na co zwrócić uwagę przy wyborze

Zanim kupimy blender, warto bliżej przyjrzeć się jego parametrom i podstawowym funkcjom.

Wielkość kielicha. Jeśli blender ma służyć tylko jednej osobie, wystarczy dzbanek o pojemności jednego litra. Jednak takie rozwiązanie na dłuższą metę trzeba uznać za krótkowzroczne. Nawet osoby samotne przyjmują czasem gości i wtedy przydaje się większy dzbanek choćby do przyrządzenia koktajlu lub smoothie. Blender z dwukrotnie większym dzbankiem wcale nie będzie dwa razy droższy.

Moc. Jeśli blender ma służyć tylko do blendowania i miksowania produktów miękkich, wystarczy mu nieduża moc np. 500 W. Jeśli jednak planujemy kruszyć lód i orzechy, lepiej postawić na taki, który ma przynajmniej 1000 W.

Wyposażenie dodatkowe. Pokrywa z otworem, popychacz, dodatkowy pojemnik do przechowywania żywności w lodówce to tylko niektóre z opcji wyposażenia dodatkowego. Blendery ręczne mają wiele wymiennych końcówek, na przykład do ucierania lub ubijania piany. Warto dopytać o szczegóły przed zakupem.

Tryby pracy. Profesjonalny blender powinien mieć tryb pulsacyjny i możliwość regulacji prędkości obrotów. Tu do wyboru mamy regulację płynną lub skokową. Wygodniejsza w użytkowaniu jest regulacja płynna.

ZOSTAW KOMENTARZ

ZNAJDZIESZ NAS

WYSZUKIWARKA

TYGODNIK EM

Oglądaj nas na żywo!

FACEBOOK



SŁUCHAJ ONLINE

online button

Pobierz aplikacje radia eM

appstore

googleplay

banner edukacja ekonomiczna